Een verkeersongeval tijdens werktijd valt in de meeste gevallen ook onder een arbeidsongeval. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld als bezorger werkt, maar een autorit richting een klant kan hier ook onder vallen. Als je hier slachtoffer van bent, is het van belang dat je dit direct meldt bij de werkgever.
Uitzondering
De werkgever is in principe aansprakelijk voor de gevolgen van een verkeersongeval tijdens werktijd, behalve als het gaat om woon-werkverkeer. Woon-werkverkeer omvat de heen- en terugreis van huis naar werk en vice versa. Ook als je een verkeersongeval hebt in privétijd met een bedrijfsauto, is dit een privé-ongeval. Als je direct van huis naar een klant gaat, dan geldt dit wel als een arbeidsongeval.
Aansprakelijkheid werkgever
De werkgever is in principe aansprakelijk voor de schade die ontstaat door een verkeersongeval tijdens werktijd, inclusief schade aan de auto en lichamelijk letsel. Als je voor je werk in je eigen auto rijdt, dan draait je werkgever ook voor deze schade op. De aansprakelijkheid vervalt alleen als het verkeersongeval is ontstaan door opzet of roekeloos gedrag van de medewerker.
Afspraken met werkgever
Om de aansprakelijkheid te verdelen, kan de werkgever afspraken maken met de medewerkers. Deze afspraak moet worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en mag alleen als de medewerker verzekerd is voor de schade.
Veelgestelde vragen
Kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen voor het bedrijfsongeval?
Ja, in veel gevallen kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor een bedrijfsongeval en kan er een schadevergoeding geclaimd worden. Het is belangrijk om hiervoor bewijs te verzamelen en contact op te nemen met een letselschade advocaat.
Wie is aansprakelijk voor letselschade als zzp’er bij een bedrijfsongeval?
Bij een bedrijfsongeval als zzp’er is het afhankelijk van wie de aansprakelijkheid draagt. Als de zzp’er geen schuld heeft aan het ongeval, kan hij/zij aanspraak in sommige gevallen aanspraak maken op een schadevergoeding bij de opdrachtgever. Bijvoorbeeld als de werkzaamheden die je verricht vergelijkbaar zijn met die van werknemers in loondienst en plaatsvinden binnen het bedrijf van de opdrachtgever.
Wat moet ik doen na een bedrijfsongeval met letselschade?
Na een bedrijfsongeval met letselschade moet je de volgende stappen ondernemen:
- Zorg voor medische hulp en documenteer je verwondingen.
- Meld het ongeval bij je werkgever en zorg dat er een officieel ongevalsrapport wordt opgemaakt.
- Verzamel bewijsmateriaal zoals foto’s, getuigenverklaringen en medische documentatie.
- Onderteken nog niets, maar vraag om bedenktijd.
- Neem contact op met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat om je rechten en mogelijke compensatie te bespreken.
Wat is een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval is een ongeval dat plaatsvindt tijdens werkzaamheden en letsel als gevolg heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op de werkvloer, maar ook tijdens het uitvoeren van werkzaamheden buiten de deur.