Als inzittende van een voertuig ben je altijd verzekerd voor vergoeding van letselschade bij een ongeluk. Of je nu passagier bent of als bestuurder betrokken bent bij een verkeersongeval. De WA-verzekering van de tegenpartij dekt jouw schade.

Schadeverzekering voor inzittenden

Als aanvulling op de basisdekking kan een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) worden afgesloten. Deze verzekering biedt dekking bij letsel of overlijden als gevolg van een verkeersongeval. Het kan gaan om medische kosten, huishoudelijke hulp, aanpassingen in je woning en mogelijk smartengeld en een vergoeding voor overlijdensschade. Let wel op dat er een maximaal verzekerd bedrag is.

Als jij degene bent die het ongeluk heeft veroorzaakt, heb je ook recht op vergoeding van je eigen letselschade. Met een SVI-verzekering ben je hiervoor gedekt. Bij ernstige letselschade kan het namelijk voorkomen dat je niet meer kunt werken en extra kosten moet maken. Ben je als inzittende gewond geraakt bij een ongeval? Schakel een letselschadespecialist in en krijg waar je recht op hebt!

Veelgestelde vragen

Bij een verkeersongeval als inzittende is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de bestuurder zijn, maar ook een andere partij.

Letselschade is de schade die ontstaat door lichamelijk – of psychisch letsel, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Er is sprake van letselschade als iemand letsel oploopt door de schuld van een ander.

Na een verkeersongeval met letselschade is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen en de politie te informeren. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met een letselschade advocaat voor advies en ondersteuning bij het claimen van een schadevergoeding.

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van de schade en de geleden kosten en gederfde inkomsten. Dit kan worden vastgesteld door middel van onder andere medische rapportages en financiële gegevens.

Ja, slachtoffers hebben recht op juridische bijstand bij letselschade. Dit kan bijvoorbeeld via een letselschadeadvocaat. In veel gevallen worden de kosten van juridische bijstand vergoed door de aansprakelijke partij of de verzekeraar.